Besöksnäringen slår rekord

Stämningen var förväntansfull i den vackra ljusgården hos Visit Stockholm när de studerande på Travel Education Centre fick en förhandstitt på senaste branschundersökningen.

Visit Stockholm bjöd in de studerande från Travel Education Centre för att gå igenom de senaste turisttrenderna i Europa och Stockholm. Några av nyheterna är att vi reser mer än någonsin men har dragit ner på flygandet och sysslar med tågskryt på sociala medier.

Kreativ huvudstad

Karin Mäntymäki som är avdelningschef på Visit Stockholm och även sitter i styrelsen för svensk Turism inledde med en mycket positiv nyhet.
– Vi har frågat de som bor i Stockholm vad de tycker om sin stad och svaren kan sammanfattas med att; vi är en kreativ huvudstad där vi har frihet att utvecklas. Vi har förtroende för varandra och vi står upp mot orättvisor.

Turismen i Europa

En del städer i Europa har för många besökare och försöker utjämna det med olika metoder. I Amsterdam arbetar man hårt med att rikta besöksströmmarna till områden utanför staden. Men de flesta städerna lockar besökare genom att konceptualisera sin stad. Ett lyckat exempel är Valencia i Spanien som kallar sig för Ciudad del running – Den springande staden.

Rekord i antalet gästnätter

– I augusti förra året hade vi hela 1 777 000 gästnätter i Stockholm vilket är nytt rekord. Totalt så hade vi 15 miljoner gästnätter i Stockholm 2019. Besöksnäringen är en av de snabbast växande branscherna i Sverige, säger en entusiastisk Magnus Hessbo, projektledare på Visit Stockholm.
Stockholm hamnar på en hedrande tolfteplats över de mest besökta städerna i Sverige. London föll med nästan 9 procent men är fortfarande överlägset störst med 71 000 000 gästnätter per år.

Antal besökande personer

Till Stockholm åker man från precis hela världen, men i högst upp ligger Tyskland med 637 347 personer och sedan kommer USA med 577 000 personer. Noterbart är att besöken från Ryssland minskar. Stockolm har en hållbar tillväxttakt på 3,9 procent per år.

Ökat intresse för att resa

Gretaeffekten gör att vi flyger mindre men det totala resandet ökar konstant. Den senaste rapporten från Visit Stockholm visar att Sveriges huvudstad står sig väldigt bra Internationellt vad gäller värdskap, säkerhet och service. Det är ett kvitto på att vi som jobbar i besöksnäringen gör ett fantastiskt jobb.

Dock kommer corona-viruset få siffrorna att sjunka detta år. Återstår att se hur stor effekt den får.

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Destination Managemant, incoming tourism

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Roslagen / Visit Stockholm /