Besöksnäringen slår rekord

Stämningen var förväntansfull i den vackra ljusgården hos Visit Stockholm när de studerande på Travel Education Centre fick en förhandstitt på senaste branschundersökningen.

Visit Stockholm bjöd in de studerande från Travel Education Centre för att gå igenom de senaste turisttrenderna i Europa och Stockholm. Några av nyheterna är att vi reser mer än någonsin men har dragit ner på flygandet och sysslar med tågskryt på sociala medier.

Kreativ huvudstad

Karin Mäntymäki som är avdelningschef på Visit Stockholm och även sitter i styrelsen för svensk Turism inledde med en mycket positiv nyhet.
– Vi har frågat de som bor i Stockholm vad de tycker om sin stad och svaren kan sammanfattas med att; vi är en kreativ huvudstad där vi har frihet att utvecklas. Vi har förtroende för varandra och vi står upp mot orättvisor.

Turismen i Europa

En del städer i Europa har för många besökare och försöker utjämna det med olika metoder. I Amsterdam arbetar man hårt med att rikta besöksströmmarna till områden utanför staden. Men de flesta städerna lockar besökare genom att konceptualisera sin stad. Ett lyckat exempel är Valencia i Spanien som kallar sig för Ciudad del running – Den springande staden.

Rekord i antalet gästnätter

– I augusti förra året hade vi hela 1 777 000 gästnätter i Stockholm vilket är nytt rekord. Totalt så hade vi 15 miljoner gästnätter i Stockholm 2019. Besöksnäringen är en av de snabbast växande branscherna i Sverige, säger en entusiastisk Magnus Hessbo, projektledare på Visit Stockholm.
Stockholm hamnar på en hedrande tolfteplats över de mest besökta städerna i Sverige. London föll med nästan 9 procent men är fortfarande överlägset störst med 71 000 000 gästnätter per år.

Antal besökande personer

Till Stockholm åker man från precis hela världen, men i högst upp ligger Tyskland med 637 347 personer och sedan kommer USA med 577 000 personer. Noterbart är att besöken från Ryssland minskar. Stockolm har en hållbar tillväxttakt på 3,9 procent per år.

Ökat intresse för att resa

Gretaeffekten gör att vi flyger mindre men det totala resandet ökar konstant. Den senaste rapporten från Visit Stockholm visar att Sveriges huvudstad står sig väldigt bra Internationellt vad gäller värdskap, säkerhet och service. Det är ett kvitto på att vi som jobbar i besöksnäringen gör ett fantastiskt jobb.

Dock kommer corona-viruset få siffrorna att sjunka detta år. Återstår att se hur stor effekt den får.

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Destination Managemant, incoming tourism

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Roslagen / Visit Stockholm /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Travel Education Centre, orgnr. 556549-8937 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata