Följ med på Daniél Amos resa i Afrika

Det rika djurlivet i Maasai Mara och Serengeti, de stora bergsgorillorna i Ugandas Bwindi National Park, det gröna och frodiga Zimbabwe, bush camping i Botswanas Okavango Delta och stjärnhimmeln i Namibias Namib Desert. Varsågod, TEC publicerar den tidigare studenten Daniél Amos resereportage.

  

77 Dagar, Nairobi – Cape Town / T.I.A (THIS IS AFRICA)

Den 19 januari tidigare i år, gick jag ombord på planet som skulle ta mig till Nairobi, Kenya. Jag var glad, taggad, nyfiken och lite nervös. Under de kommande 77 dagarna skulle jag tillsammans med 28 andra resenärer åka på en ”Overland Tour” från Nairobi hela vägen till Kapstaden i Sydafrika med en omgjord gul lastbil. En roadtrip på nästan 13.000 km som tog oss genom 10 länder – Kenya, Uganda, Rwanda, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibia och Sydafrika. Overlanding innebär äventyrsresor längst landsväg till avlägsna destinationer där resan är det primära målet. Under resan så campade vi mestadels och hade alltid en reseledare samt en chaufför med oss.

The Big Five & Bergsgorillorna

En av de första platserna vi besökte i Afrika och som visade sig bli en av äventyrets stora höjdpunkter var Maasai Mara National Reserve i Kenya. Maasai Mara är ett av de viktigaste vildmarksområdena i hela Afrika och är världsberömt för sina exceptionella populationer av lejon, leoparder, geparder och elefanter. Det magiska med Maasai Mara var att efter en 3-dagars safari, hade vi fått se över 30 lejon, 4 geparder, 2 leoparder och mängder av giraffer, elefanter, flodhästar, vattenbufflar och hyenor, och detta var bara början på det stora äventyret.

Från Kenya reste vi vidare till Uganda och därefter Rwanda. Det bästa minnet därifrån var när vi vandrade genom Bwindi Impenetrable Forest för att få uppleva de utrotningshotade bergsgorillorna. Samtliga av alla världens bergsgorillor finns endast i Bwindi National Park i Uganda samt Virunga Mountains som gränsar till både Uganda, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Under våran vistelse i regnskogen hade vi turen att få vittna 12 av de ca 700-900 bergsgorillor som idag finns kvar.

Lejon, Indiska Oceanean & Barnen i Lake Malawi

Resan tog oss senare till Tanzania där vi reste från Lake Victoria till Zanzibar via det vilda Serengeti National Park och Ngorongoro Crater samt Mount Kilimanjaro som är Afrikas högsta berg. I Serengeti tältade vi mitt ute i nationalparken där vi otäckt nog fick besök av lejon, hyenor och bufflar inne på våran camping (no joke). Ingen kom till skada med det blev en lång natt att minnas länge. Efter fenomenala game drives i både Serengeti och Ngorongoro Crater kom vi till ”Marangu” som är en av utgångspunkterna för att bestiga Kilimanjaro. Vi besteg inte berget, men några av oss passade på att vandra upp till Kilimanjaros basläger, mer känt som ”Mandara Hut”. Det var en extra speciell dag då jag faktiskt fyllde 29 år just den dagen. Några dagar därpå anlände vi på Zanzibar, ett tropiskt paradis i den Indiska Oceanen. Här spenderade vi 4 dagar och bara njöt av havet, stränderna, solnedgångarna och goda cocktails.

Nästa land som jag kunde bocka av från min bucket-list var Malawi. När vi kom fram till Lake Malawi så var redan hälften av den totala resan avklarad. Vi höll till vid en resort längst Kande Beach, där vi bl.a tog oss in till en lokal by för att få en inblick i det ”riktiga Afrika”. Vi besökte en skola där barnen blev överlyckliga av att träffa oss. Känslan av när barnen klättrade upp på min rygg och hängde i mina armar och skrattade oavbrutet minns jag med värme.

De mäktiga Victoriafallen

Efter ett par dagar i Zambia kom vi därefter in i det gröna Zimbabwe. Jag uppskattade de vackra landskapen som Zimbabwe erbjöd. Landets pärlor som vi fick uppleva var Lake Kariba, The Great Zimbabwe Ruins, Matobo National Park och sist men inte minst, Victoriafallen som gränsar mellan Zimbabwe och Zambia. Innan vi kom fram till Victoriafallen så hade vi fått göra en hel del unika aktiviteter i Zimbabwe, som t.ex. ”Rhino Trek” i Matobo National Park. Vi fick se noshörningar på nära håll med en av Zimbabwes mest erfarna guider. Det var utan tvekan en av resans höjdpunkter. Men när vi fick se Victoriafallen som många av oss hade sett fram emot, så fanns det inget annat som var bättre än att få njuta av detta naturunder. Victoriafallen, som är ett utav de ”Seven Natural Wonders Of The World” går ej att beskriva med ord, de måste upplevas. Jag menar, var kommer allt vatten ifrån? Hur kan det vara möjligt att 600 miljoner kubikliter vatten rinner ner och slår till floden varje minut i Victoriafallen? Vattenfallens krafter är så starka och man känner sig så liten när man står där och bara försvinner i tankarna. Till er som planerar att besöka Victoriafallen, räkna med att bli genomdränkta. Den dis som skapas tränger in igenom allt från alla håll, även underifrån och bakifrån. Men själv tycker jag att det var en del av hela upplevelsen. Det kändes oerhört speciellt att få uppleva Victoriafallen (både från Zimbabwes och Zambias sida) och med det sagt så kommer detta fenomen alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta.

Okavango Delta – En oas i Kalahariöknen

Vi lämnade Victoriafallen och Zimbabwe för den här gången och korsade gränsen över till Botswana. Botswana är näst intill helt täckt av den fjärde största öknen i världen – Kalahariöknen. Vi började vistelsen i Botswana med att ta oss an Chobe National Park där vi lyckligt nog fick se lejon och vildhundar. Nationalparken bjöd också på flodhästar, elefanter, giraffer och krokodiler. En kanonstart med andra ord, men det bästa minnet från Botswana och som nu i efterhand är en av mina största upplevelser i livet, var när vi under 3 dagar utforskade det världsberömda Okavango Delta. Okavango Delta är en flod som består av en oas i Kalahariöknen, ett område långt ifrån civilisation och som hade ett fenomenalt djurliv och en magisk natur. För att ta oss runt i Okavango Delta fick vi ”paddla” i kanoter gjorda i trä. Att paddla kanot gav oss möjligheten att se Afrika från en annan synvinkel. Vi paddlade ut till en stor ö där vi campade i 2 nätter. Här ute fanns ingen elektricitet, dusch, toalett eller andra bekvämligheter som vi normalt sett var vana vid. Vi sov runt lägerelden mitt i djungeln under stjärnorna, där flodhästar, krokodiler och lejon höll hus. Det var en unik och vild upplevelse som man utan tvekan kan kalla för en ”once in a lifetime experience”.

Det vilda Namibia

Efter lite reflektioner kan jag nu säga att Namibia hade de vackraste landskapen av samtliga länder. Ett enormt ökenlandskap med oförglömliga vyer. Vi åkte på safari i Etosha National Park, en av Afrikas mest kända nationalparker. Vi campade vid ”Spitzkoppe Rockformations”, en plats djupt inne i öknen bland stora klippor och stenar där stjärnhimmeln bjöd på något som vi aldrig tidigare skådat. Vi hoppade fallskärm i kuststaden Swakompund där Atlanten möter Namiböknen, också känt som ”where the desert meets the ocean”. Namiböknen (The Namib Desert) var helt klart en mina top 5 platser på hela resan. En tidig morgon vandrade vi upp på den kända sanddynan ”Dune 45” där vi såg solen stiga upp. Namibia och Afrika har bjudit på så otroligt osannolika platser. Det är märkligt att Afrika är den kontinenten som är minst besökt av turister. Efter att ha upplevt alla dessa platser så har tanken flera gånger slagit mig att folk verkligen går miste om någonting väldigt värdefullt. Vår tid i Namibia avslutades med en kort vandring längst ”Fish River Canyon” som är den näst största kanjonen efter The Grand Canyon i USA.

The Rainbow Nation

Från Orange River, som markerar gränsen mellan Namibia och Sydafrika, så körde vi hela vägen ner till Kapstaden med stopp i Cederberg Mountains och Stellenbosch. Med alla stopp tog det oss 4 dagar att nå Kapstaden. Hela vägen dit körde vi längst vingårdar och gröna berg, det är inte så konstigt att Sydafrika också kallas för ”The Rainbow Nation”. Vi började förstå att våran stora resa snart var slut. 77 dagar och 10 länder senare så var vi framme på vår slutdestination. En enastående kuststad med det spektakulära ”Table Mountain” i bakgrunden. Tyvärr hann jag inte utforska så mycket mer av Sydafrika. Om jag någon gång skulle åka tillbaka hade jag velat köra Garden Route, inklusive Drakensberg och Kruger National Park. Men med handen på hjärtat så kan jag säga att Afrika är det bästa som har hänt mig. Det var verkligen min bästa tid hittills i livet.

För er som är intresserade så heter researrangören jag åkte med ”Absolute Africa Overland Tours”.

Tack för att ni har läst!

Asante & Karibu!

Daniél Amos har läst yh-programmet Management inom hotell och besöknäringen. Läs mer om den utbildningen här

Daniél Amos har även läst yh-programmet TRAC turism- och resekonsult med IATA. Läs mer om den utbildningen här

 

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Roslagen / Visit Stockholm /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Travel Education Centre, orgnr. 556549-8937 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata