Som turism- och resekonsult med IATA kan jag jobba över hela världen

Marius Diaconita är 28 år och tycker att man självklart ska satsa på en karriär inom turism och möten. Han går själv YH-utbildningen TRAC Internationell turism- och resekonsult med IATA på TEC och tycker att framtiden ser ljus ut.

Vad har du jobbat med tidigare?

­– Jag arbetade som reseledare för TUI i 4 år. Jag har bland annat varit stationerad i Grekland, Spanien, Thailand. Sardinien och Turkiet. Världens bästa jobb.

När började du din utbildning?

– Jag startade min utbildning i augusti 2020. På grund av Corona-pandemin blev jag av med mitt jobb. Men eftersom jag vill vara kvar i branschen såg jag det som ett utmärkt tillfälle att få ännu bättre kunskaper och öka min kompetens.

Vågar man satsa på en reseutbildning?

– Turistbranschen har drabbats av många olika kriser under åren, men alltid rest sig upp igen. Jag är väldigt optimistisk och pandemin kommer att gå över. När den gör det kommer det behövas massor av kompetenta personer som kan ta hand om alla som vill resa. Karriärmöjligheterna kommer då kanske bli större än i andra branscher.

Vad är ditt stora intresse?

– Ganska många intressen. Jag är ofta på gymmet och styrketränar. Hänger mycket med kompisar och spelar biljard och bowling, fast inte så mycket nu under pandemin så klart. Sedan blir det mycket dataspel där favoriten just nu är Skyrim.

”Turism gör världen blir en bättre plats.”

Varför valde du just TRAC Internationell turism- och resekonsult med IATA?

– Många anledningar. Turism är ett sätt att förbättra människor och faktiskt hela världen. Man kommer i kontakt med många människor. Det skapar empati och man lär sig förstå andra kulturer. Turism gör världen blir en bättre plats. Jag vill hjälp människor att upptäcka världen.

Vad fick dig att välja TEC?

– När jag hittade kursen så blev jag direkt intresserad. Två av de största fördelarna finns i namnet både TRAC och IATA. Sedan läste jag så klart på om skolan på nätet och hittade bara positiva kommentarer. Väldigt viktigt är också att det är en yrkeshögskola. Den typen av utbildning passar mig precis. Lagom lång och massor av praktik. Man får relevanta kunskaper och erfarenhet.

Vilket ämne har varit mest givande hittills?

– IATA-delen var väldigt bra eftersom man faktiskt får ett IATA-certifikat som gäller i hela välden och det är relevant för det kommande yrkeslivet. Men även retorikbiten var givande. Jag tycker om att prata med folk det var härligt att lära sig olika tekniker.

Någon lärare som du gillar extra mycket?

– Nej. Jag gillar alla precis lika mycket. Alla är fantastiska. Känns så bra att de är engagerade och lyssnar och har gedigna kunskap. Känns att de verkligen bryr sig.

Var vill du arbeta när du tar examen?

– Min största dröm är att jobba för Visit Sweden. I framtiden vill jag skapa nya turistattraktioner i Sverige. Som till exempel ishotellet i Jukkasjärvi. Skapa något som lockar turister till Sverige. Hjälper hela landet men också ger människor arbete och försörjning.

Har du några tips till de blivande studenterna?

  • • Viktigt att vara nyfiken när man pluggar. Nyfiken att lära sig saker
  • • Ta din tid att verkligen plugga när du går utbildningen
  • • Ibland när det är svårt hjälper Pomodorotekniken. Det innebär att man jobbar 25 minuter sedan 5 minuter paus. Studera intensivt. Stäng av mobiler och radio.

Rekommenderar du skolan?

– Absolut. Är man passionerad och vill göra världen till sin arbetsplats så rekommenderar jag verkligen utbildningen. Tec är bästa skolan och har ytterst kompetenta lärare.

Här kan du läsa mer om utbildningen TRAC Internationell turism- och resekonsult med IATA

 

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Roslagen / Visit Stockholm /