Frågor och svar om Yrkeshögskolor inom event och besöksnäringen
Här har vi listat de vanligaste frågorna och svaren om Yrkeshögskolor. Hittar du inte svaret på just din fråga kanske du hittar det bland våra övriga vanliga frågor och svar under FAQ.
Hur är det att plugga på yrkeshögskola?
Yrkeshögskolor har mindre klasser på cirka 30-45 personer, vilket ger bättre sammanhållning än att ha stora föreläsningar för hundratals personer. Yrkeshögskolor har mycket hemuppgifter, precis som på universitetet. Däremot har du som studerar på en yrkeshögskola en utbildningsledare att vända dig till om du har frågor om dina studier, de hjälper oftast till och kan även bistå med hjälp vid val av praktikplatser.
Är det svårt att få plats på ett YH-program?
Vissa program är mer poppis än andra. Ju fler sökande, desto större konkurrens och svårare att komma in. Men program med lågt söktryck kan vara mer eftertraktade av arbetsgivarna än de populära. Om det är många som söker så kan du bli kallad till ett urvalsprov.
Kan man jobba utomlands efter en Yrkeshögskoleutbildning
Man kan absolut jobba utomlands efter att ha gått en Yrkeshögskoleutbildning inom besöksnäringen. En del gör även sin praktik (LIA) utomlands på en hotellanläggning eller hos en eventarrangör. Läser du en resekonsultutbildning så måste du ha IATA-certifiering för att få ett kvalificerat jobb utomlands.
Finns det några fördelar med yrkeshögskola?
YH-utbildningar innehåller praktik vilket brukar vara 25-30 procent av studietiden. Det innebär att de är mycket mer praktiskt lagda än exempelvis studier på universitet. Många får även anställning under sina praktikperioder, vilket förklarar att ungefär 9 av 10 har jobb efter examen.
Får man CSN när man studerar på yrkeshögskola?
Ja. Yrkeshögskolestudier berättigar till lån och stöd från CSN. Det är du som student som söker detta och håller i kontakten med CSN. Har du gjort av med dina CSN-poäng för eftergymnasial nivå så får du inga mer poäng.
Hur många poäng per vecka?
Poängräkningen är annorlunda än universitetspoäng och kan inte ersättas. Inom yrkeshögskolan får man 1 poäng för en dags studier, dvs. 5 poäng per vecka. Det innebär att 200 poäng är 40 veckor.
Vilka behörighetskrav finns?
Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller, Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning.
Sedan kan varje utbildning även ha specialiserade krav
Det kan var Medieproduktion 1 om du läser en kommunikationsutbildning eller Webbutveckling 1 om du ska läsa exempelvis en programmeringsutbildning.
Du kan även söka in på Reell kompetens
Vad innebär reell kompetens?
Om du saknar betyg eller intyg kan du bevisa (validera) att du besitter nödvändiga förkunskaper som du skaffat på annat håll. Kunskap och kompetens kan du få både från utbildning och från arbete, föreningsverksamhet eller till exempel en kurs.
När är sista datumet för att söka till Yrkeshögskoleutbildningarna?
Det finns ingen gemensamt sista ansökningsdatum för YH-utbildningar. Det är den som anordnar utbildningen som bestämmer när den startar och slutar. Du kan även ansöka om sen anmälan till vissa utbildningar.
Är utbildningen på distans eller i klassrum?
Utbildningen kan var bunden till ett klassrum och ort, den kan vara helt på distans eller en hybrid mellan dessa två. Du kan dock inte ansöka till en bunden utbildning och kräva att få gå den på distans.
Är en utbildning med sen anmälan dålig?
Nej. Att en utbildning är öppen för sen anmälan kan bero på att många som sökt utbildningen även har sökt andra utbildningar, vilket gör att de tackar nej i sista sekund. Det kan bero på att det fått jobb eller ändrade familjeförhållanden och flyttat. Det finns mängder med olika anledningar och har inget med kvaliteten på utbildningen att göra.
Länkar till Yrkeshögskola
Travel Education Centre Yh-program och korta YH-kurser inom hotell, resor och besöksnäringen