Time of my life med Johanna Dahlsjö

För Johanna Dahlsjö på Ess Group är LIA-praktikanter från TEC en självklarhet. Hon sitter även i ledningsgruppen för Management inom hotell och besöksnäringen. Här berättar hon om de stora fördelarna och varför alla i branschen borde ta emot praktikanter.

Vad menar du med Time of my Life?

– Varje morgon hoppar jag upp ur sängen och längtar efter mitt jobb. Jag arbetar på ESS Group som head of ESS Academy och Projectmanager. Vi har 11 hotell eller destinationer som vi kallar det, och 15 restauranger. Vårt motto är Time of my life, och det skriver jag gladligen under på, säger Johanna Dahlsjö.

Hur mycket gillar du ditt jobb?

– Den dagen jag inte hoppar upp ur sängen kommer jag börja fundera på var jag är och var jag vill vara. Så om du inte längtar till ditt jobb – utmana dig själv och se framåt.

Var jobbar du nu?

– Jag arbetar på Ess Group vi har idag elva destinationer och har 1500 medarbetare i Norden. Jag är extra stolt över att vi har överlevt pandemin. Vår drivkraft var att behålla alla våra tillsvidare medarbetare och det har vi klarat till 99%.Vi ser möjligheter istället för att dra täcket över huvudet. Och visst, vi har även haft lite tur eftersom vi även säljer upplevelser och inte bara hotellrum.

Är du positiv till yrkesutbildningar?

–  Absolut. Jag gick en Kvalificerad yrkesutbildning för…länge sedan själv. Därför vet jag vad det innebär och förstår fördelarna med utbildningsformen.  Jag vill trycka på hur viktigt det är att en utbildning ger perspektiv och självförtroende. Även om man inte har arbetat i branschen så ska skolan göra de som studerar större som individer. Det tycker jag att TEC lyckas väldigt bra med.

” Jag vill bidra till att TEC fortsätter att hålla högsta möjliga kvalitet. ”

Sitter du i ledningsgruppen?

– Jag har suttit i ledningsgruppen för Management inom hotell och besöksnäringen på TEC i Malmö i snart 3 år. Eftersom jag själv gick en yrkesutbildning så förstår jag fördelarna med utbildningsformen och vill vara med och utveckla branschen inifrån. Utbildningarna utvärderas kontinuerligt av myndigheten för yrkeshögskolan. Jag vill bidra till att TEC fortsätter att hålla högsta möjliga kvalitet.

Tar ni emot LIA-praktikanter?

– Vi har tagit emot praktikanter i alla orter som TEC finns i. Ser det som en möjlighet att ta del av drivkraften hos de som kommer. Även mångfalden i klasserna är en stor styrka och kan ge insyn och uppslag till nya affärer. Det ska man tänka på när man ska välja LIA-praktikant.

”Om man inte tar emot LIA-praktikanter missar man en stor möjlighet.”

Är det svårt att ha en LIA-praktikant?

– Det kräver inledningsvis lite investeringstid för att sätta upp ramarna. Vågar man delegera eller vill man ha praktikanten som en skugga. Mitt råd sätt praktikanten i ett projekt. Lägg inte ansvaret på en person utan dela upp praktikanten mellan olika avdelningarna och personer. Tänk brett och låt personen se alla delar av din verksamhet. Jag vill vända på det. Om man inte tar emot LIA-praktikanter missar man en stor möjlighet.

Har ni anställt någon?

– Vi lanserar Home of ESS. om tre dagar. Det är ett nytt varumärke där du kan köpa hem upplevelser i form av möbler, baddräkter, lampor – en online destination helt enkelt. Vi startade i våras för att bredda oss och bli större. Jag kontaktade Karin på en av utbildningarna i Göteborg som tipsade om en LIA-student. Hon var toppen och är nu anställd. En framgångssaga. Det visar hur viktigt det är att ha en relation till skolan.

”En bra sak med yrkeshögskolorna är att man kan komma in i branschen oavsett om man är 22 eller 40 år.”

Vilka rekryteringsbehov har branschen

– Behovet av personal är stor. Vi var en snabbt växande näring innan pandemin kom och det är vi fortfarande. Finns en stor framtid för branschen. Vi människor vill hänga och uppleva saker i miljöer som vi älskar. En bra sak med yrkeshögskolorna är att man kan komma in i branschen oavsett om man är 22 eller 40 år.

Rekommenderar du skolan?

– Absolut. Kompetenta lärare och bra kursplan. Gillar även att man väljer ansvarig för respektive kursavsnitt från näringslivet. Inga fast anställda personer utan de hämtas direkt från näringslivet. De vet exakt vad som gäller i verkligheten. Inga gamla förlegade kunskaper.

Johannas 5 tips till dig som ska söka LIA-plats

  • Var dig själv
  • Gör det inte krystat
  • Visa framfötterna
  • Hitta andra väger
  • Får du ingen respons på mail. Åk dit.

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Management inom hotell och restaurang

 

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Roslagen / Visit Stockholm /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Travel Education Centre, orgnr. 556549-8937 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata