Förändringar leder inte alltid till förbättringar men förbättringar kräver ofta förändring

Boo Billström som är en av våra mest anlitade föreläsare i Göteborg berättar hur han ser på framtidens ledarskap. Vilka utmaningar finns det och hur ska man göra för att inspirera och engagera sina medarbetare? Vi släpper ordet fritt. Varsågod Boo.

Hur ser morgondagens ledarskap ut?

– Hur man än vänder och vrider på det, så gäller det för morgondagens ledare att inse att de ska leda människor och inte företag.

Skapa trygghet

– Det gäller att skapa trygghet oss medarbetarna, först då kan de blomma ut och prestera på topp. Säkerställa att det är okej att misslyckas, det måste vara okej att experimentera, våga vara lite ”galen”. Även som ledare. Prova, testa sig fram. Jag är övertygad om att det är då innovationerna kommer.

Var konsekvent men flexibel

– I det framtida ledarskapet kommer det att bli än viktigare att vara transparant, vara konsekvent, men samtidigt vara flexibel. Låter det skumt? Det handlar helt enkelt om att vara både och. Det gäller också att ta vara på den kunskap och erfarenhet dina medarbetare har, ta stöd av varandra och se till att ni kompletterar varandra. Mångfald är en styrka! Använd dig av det.

Alla är olika

– Morgondagens ledare behöver vara nyfiken och söka kunskap hela tiden, då vi befinner oss i en ständigt föränderlig värld. Det går bara fortare och fortare. Involvera, inspirera och ha förståelse för sina medarbetare. Vi är inte lika, och hurra för olikheten. Så varför leda dina medarbetare som om de vore lika?

Vi är inte lika, och hurra för olikheten.

Kommunicera på rätt sätt

– Att vara en duktig kommunikatör, kommer också att bli viktigare då vi redan idag kommunicerar via en mängd olika tekniska lösningar, och det kommer inte att försvinna, snarare tvärt om. Vi kommer att se fler nya sätt att kommunicera på framöver, och då gäller det för framtida ledare att kunna vara på banan fullt ut. Det innebär att det också kommer krävas en hel del utbildning för att just kunna vara up to date med det senaste. De kunskapstörstiga vinner.

Förnya dig och se möjligheter

– Framtidens ledare behöver ha en vilja att ständigt förnya sig och se möjligheter och inte fokusera på att lösa problem. Morgondagens ledare är en nyfiken, öppen, intresserad och inspirerande person som förstår att ta tillvara på sina medarbetares erfarenheter. Involvera och ha förståelse för att vi inte är lika, utan snarare söka efter olikheter. Då skapas det energi, skaparglädje och framåtskridande.

Ständig förändring

– Det ständiga förändringsarbetet som kommer att krävas av morgondagens ledare måste sitta i ryggmärgen hos dem. De måste tycka att det är roligt med förändringar, och kunna se att förändringarna är förbättringar. En klok person sa ”Förändringar behöver inte alltid leda till förbättringar, men förbättringar kräver ofta en förändring”.

Personlig utveckling och arbetsresultat

– Jag tror också att framtidens ledare behöver inse att det är en förmån, att få lov att leda andra människor, förhoppningsvis till stordåd. Att se och förstå människan. Att se glädjen i att få ha varit en del i medarbetarnas personliga utveckling, såväl som i deras arbetsresultat. Att kunna glädjas tillsammans!

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Roslagen / Visit Stockholm /