Rätt, riktigt och lönsamt
Efter avslutad utbildning kan du självständigt implementera olika lagar och regler som gäller för turism- och besöksnäringen.
Kompetensbehovet inom lagar och regler specifikt för turism- och besöksnäringen fortsätter att växa. Branschen står inför utmaningar som drivs av en kombination av globala trender, konsumentbeteenden, teknologiska framsteg och inte minst den ökande vikten av hållbarhet och säkerhet.
Nationellt och globalt
Turism- och besöksnäringen är starkt reglerad, och lagar och regleringar förändras kontinuerligt för att svara mot nya utmaningar och trender. Globaliseringen har lett till att fler företag inom besöksnäringen verkar över gränserna, vilket kräver kunskap om internationella lagar, avtal och praxis. Detta inkluderar allt från transportregleringar till internationella standarder för konsumenträttigheter. Även erfarenheterna från pandemier, naturkatastrofer och säkerhetshot har belyst behovet av robust krisberedskap och säkerhetsplanering inom turismsektorn.
Vad lär man sig på kursen?
Kursen ger dig bred allmänkunskap om lagar och regler som gäller för aktörer inom turism/besöksnäringen. Du får även grundläggande kunskaper om vilka lagar som påverkar vad och vilka konsekvenser det kan bli. Kursen ger dessutom färdigheter i att kunna hantera olika fall med ex klagomålshantering eller arbetsrättsliga frågor som är specifika för turism- och besöksnäringen. Efter avslutad utbildning kan du självständigt implementera olika lagar och regler som gäller för turism/besöksnäringen.
Utbildningsmoment:
- – Turismrätt, affärsjuridik för turism
- – Paketreselagen och resegarantilagen
- – GDPR
- – Paketerad merförsäljning och prissättning
- – Krisplan kopplat till paketreselagen och resegarantilagen
- – Försäkringar och avbeställningsförsäkringar
- – Regler för transportmedel inom turism, inklusive flyg, buss, och båt.
- – Tvistlösning och klagomålshantering.
- – Hållbarhet och Miljölagstiftning
- – Arbetsrättsliga frågor specifika för turism- och besöksnäringen.
- – Lagar och regler kring säkerhet och beredskapsplanering.
- – Översikt av internationella regler och avtal som påverkar turismen.
Efter avslutad kurs har du följande färdigheter
– Att tillämpa paketreselagen och resegarantilagen
– Att paketera merförsäljning och anpassa priser på ett sådant sätt att man har en trygghetsbuffert för
att kunna hantera kriser där paketreselagen aktiveras.
– Att erbjuda rätt försäkringar och avbeställningsförsäkringar
– Tillämpa GDPR
– Förmågan att hantera och lösa specifika fall, såsom klagomålshantering och arbetsrättsliga frågor, på ett professionellt sätt.
– Att implementera och tillämpa relevant lagstiftning inom den egna verksamheten.
– Att kommunicera och förhandla i situationer som rör juridiska frågeställningar och tvister.
– Att utveckla och genomföra krisplaner som uppfyller lagkrav och skyddar både företaget och dess kunder.
Yrkesverksamma föreläsare och lärare
I själva genomförandet medverkar arbetslivet i olika former: Lärare, handledare och undervisningspersonal utgörs i princip uteslutande av handplockade yrkesverksamma. Dessutom är vi en av de få yrkeshögskolorna som är auktoriserade av Almega.
Kostnadsfri och CSN-berättigad
Det kostar inget att gå kursen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Kursen berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Kompetensutveckling på LinkedIn
Alla studerande på våra korta utbildningar har under sin studietid fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom 16 000 onlinekurser.