Var beredd på att din dröm kan gå i uppfyllelse – Management inom hotell och besöksnäringen

Netti Arzt gick YH-utbildningen Management inom hotell och besöksnäringen. Hon gjorde LIA-praktik på ett solgnistrande Maldiverna och stortrivdes. Här ger hon oss en liten rapport som får drömmarna att börja sväva iväg. Kan hon, så kan du.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Innan jag började studera på Travel Education Centre arbetade jag som flygvärdinna på SAS i nästan 5 år, parallellt med att jag drev mitt företag KIROYOGA. Jag trivdes väldigt bra med flygandet, men var tyvärr en av många som fick gå när pandemin kom. Innan dess arbetade jag som projektledare med event på Bonnier tidskrifter. Men nu har det kommit nya utmaningar in i mitt liv, och det känns otroligt spännande.

Vad är dina stora intressen?

– Mina stora intressen är yoga, hästar och att resa. Mina intressen har jag lyckats kombinera genom att jag arrangerar rid och yogaretreats till Camargue i södra Frankrike, varje sensommar/höst. Kombinationen är oslagbar.

Har du något drömresemål?

– Mitt drömresemål är Kanada. Jag tror att det är ett otroligt coolt land, där finns så mycket av allt, storslagen natur, fantastisk skidåkning, hästrancher och mycket mer. Kanada har alltid lockat och skapat stor nyfikenhet hos mig.

Jag tror man kan få allt man önskar sig, men kanske inte samtidigt.

Vad fick dig att välja Management inom hotell och besöksnäringen?

– Jag ville vara kvar i industrin men saknade ledarskap i min portfölj, och sen älskar jag att ha världen som arbetsfält. Min dröm är att skaffa ett eget B&B i framtiden, med hästar och yoga, så klart, och då behöver jag lära mig massor av saker. Denna utbildning täcker nog det mesta, i alla fall det som har med hotell att göra.

Vilka yrken leder utbildningen till?

– Utbildningen är bred och ger möjlighet till många olika yrkesroller i branschen. Just nu gör jag praktik på en lyxresort, men självklart får man kunskap i att arbeta på alla typer av anläggningar. Jag har haft stor nytta av mina tidigare erfarenheter inom servicebranschen, men även alla andra branscher jag varit i också.

Vad fick dig att välja Travel Education Centre?

– Jag träffade en SAS kollega på Life hälsokost, hon hade fått extra jobb där, efter uppsägningen. Hon berättade att hon börjat plugga på TEC och rekommenderade det till mig. Jag var lite sen med ansökan, sista dagen för att söka hade passerat, men en student hoppade av utbildningen och det blev en plats ledig till mig. Dessutom fick även jag extra jobb på Life. Ibland ska man ha lite tur och generösa kontakter.

Hur är det att plugga på TEC?

– Jättebra! Jag älskar att lära mig och utvecklas. Det jag uppskattar med YH är att man slussar in elever i näringslivet genom praktikperioderna. Samarbetet med näringslivet är grymt. Jag tycker att alla utbildningar borde ha det upplägget, även universitetet. Det är även en fördel att lärarna är yrkesverksamma. Allt blir mer verklighetsförankrat och realistiskt på så sätt.

Personligen är jag en ”learning by doing” så att få applicera mina teoretiska kunskaper i action är för mig oerhört givande.

Vilket ämne har varit mest givande hittills?

– Revenue, har helt klart varit mest givande och nytt för mig, att ta reda på var marginalerna finns i varje liten detalj. Inledningsvis tänkte jag att det skulle bli en jättejobbig kurs eftersom matte inte är det ämne som intresserar mig mest. Men det var verkligen superintressant och viktigt i rollen som manager. Är tacksam att vi gick igenom det så noga. Sophie Resare var en väldigt bra och pedagogisk lärare, med mycket erfarenhet.

Är det komplicerade studier?

– Nej, det tycker jag inte, men som alltid behöver man vara engagerad och intresserad av det man läser och vilja lära sig. Jag tror definitivt att jag har fördel som är äldre, eftersom jag har många års arbetslivserfarenhet med mig. Inget vi lär oss är direkt överraskade nytt, men jag får med mig bredare och djupare kunskaper. Efter min LIA-praktik har jag ett examensarbetet som skall göras, vilket är ganska omfattande. Men det skall bli kul!

Var gör du din LIA-praktik?

– Min personlighet är att jag alltid vill ha ut det mesta av de möjligheter som erbjuds. Jag har aldrig tidigare varit på Maldiverna så jag gör min LIA på Hurawalhi resort som är en 5 stjärnig lyxresort på Maldiverna i atollen Lhaviyani. Jag hade möjlighet till kontakten via en nära kompis till mig, så jag skickade iväg mitt CV och personliga brev. Hurawhali har utvecklade traineeprogram, men ofta på lite längre basis. Återigen så finns det bara möjligheter i den här utbildningen.

Jag tror på möjligheter, mentala hinder har vi alla, men dem får man jobba bort.

Hur ser din praktikdag ut?

– Jag går upp klockan 06.00 och mediterar på stranden i soluppgången. Sedan yogar jag, duschar och går till personalmatsalen för frukost. Sedan börjar mitt pass, så då hoppar jag i uniformen och går till min avdelning. jag cirkulerar mellan alla avdelningar. Tjusningen med att vara på en liten ö som jag är på, är att man inte har någon restid till jobbet. Just nu är jag vid frontdesk och går parallellt med frontdesk manager, 2 minuter till jobbet och helt avgasfritt.

Vad gör du på lunchrasten?

– Lunchen är klockan 12.00 och pågår fram till 15.00. Här är så varmt så vi behöver lite siesta. Det är mycket fisk, kyckling och vegetarisk på tallrikerna. Maten på Maldiverna är inspirerad av det indiska köket med mycket curry och starka smaker, massor av härlig frukt. När jag ätit färdigt går jag ner och hänger på stranden, simmar, läser och snorklar. Jag är den enda svensken efter en lång mörk vinter som suktar efter bad och sol, så det är väldigt glest på personal stranden. Jag har det väldigt bra. ofta slutar jag runt 17.00. Men när jag jobbade i restaurangen var det helt andra tider. Så det beror på vilken avdelning man är på vilka arbetstider man har.

Är det lika glest i havet?

– Det är helt fantastiskt färgglatt. Fullt med delfiner, hajar, mantor som glider över havsbotten och massa andra färgglada fiskar. Det är fiskeförbud runt ön så man ser både havssköldpaddor och tonfisk. Vattnet är lika klart som dricksvattnet och det är korallrev överallt. Dessutom 30 grader varmt dygnet runt, både på land och i vattnet. Stränderna är verkligen kritvita och Ön doftar mjukt av hav, kryddor och jasmin.

Stränderna är verkligen kritvita och Ön doftar mjukt av hav, kryddor och jasmin.

Hur har pandemin påverkat turistnäringen på Maldiverna?

– Ja, såklart. Beläggningen har varit ungefär 50 procent. Så relativt högt under omständigheterna. Alla här är övertygade om att det kommer vända och återgå till det normala snart. Det har dock blivit lite mer komplicerat att resa med bland annat utskrivna intyg och tester. En fördel var att det var lite bokat så jag uppgraderas till business för en smärre kostnad på väg hit. Nu håller jag tummarna för det när jag skall hem också, haha… mycket vill ha mer. Galet lyxigt!

Rekommenderar du skolan?

– Absolut. Har redan rekommenderat skolan till 3 väninnor. Stor fördel med att vara äldre när man studerar är att man har mer erfarenhet och är motiverad. Man vet vad utbildningen kan leda till för möjligheter. Jag har arbetat med service större delen av mitt liv, allt i min värld är service, alltid.

Har du tips till de som ska börja studera?

– Ja, gör det bästa av det mesta som erbjuds på utbildningen. Fråga dig varför du vill gå utbildningen. Se din vision och jobba mot dina mål. Ibland tar det tid att komma till sitt slutmål, men man vill ju heller inte missa lärdomarna på vägen, det är som det skall vara.

Var vill du jobba när du tar examen?

– Det vore fantastiskt att få arbeta på Berns i Stockholm, det är mitt absoluta favorithotell i stan, Event Manager vore drömmen, det händer ju så mycket roligt hos dem, och det är så vacker miljö. Men jag är öppen för möjligheter, jag kan också tänka mig att vara utomlands ett tag. Om 10 år öppnar jag mitt eget B&B i Frankrike.

Har du något motto som du lever efter?

– Försöka att sträva efter att ha balans i allt man gör. Man behöver kontrasterna för att hitta balansen, både regn och sol, träna – återhämtning osv. Min fulla tro är att med rätt inställning kan man få allt man önskar sig i livet, men kanske inte allt samtidigt.

Tack för mig, skrattar Netti, – nu skall jag ut och snorkla.

 

Här kan du läsa mer om utbildningen Management inom Hotell och besöksnäringen.

 

 

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Stockholm /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Travel Education Centre, orgnr. 556549-8937 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata