Assisterande manager på GRAND HÔTEL ett år efter examen från TEC

Delicia Salen gick YH-programmet Management inom hotell och besöksnäringen 2020-21. Idag arbetar hon som Assisterande Manager Housekeeping på GRAND HÔTEL i Stockholm. Här ger hon sina bästa tips för att lyckas i branschen.

Vad gjorde du innan studierna?

– Svårt att räkna upp allt. Men om vi pratar studier så lästa jag först biologi i Boston i ett år. Sedan reste jag hem igen och pluggade till civilingenjör inriktning maskinteknik energi miljö management i Linköping. Kände att det inte var helt rätt, jag ville jobba med service och människor. Så jag bestämde mig för att byta spår och leta mig till hotellbranschen.

Vad är ditt stora intresse?

­– Jag är en typisk dansare och teatermänniska. Dansen har följt mig hela livet och jag har gjort allt från balett till breakdance. Älskar dans. När jag pluggade på universitetet var jag med i en spexgrupp, vilket var kul så klart.
På somrarna tävlar jag i segling. Har bland annat tävlat i Gotland runt och har tre silvermedaljer på fyra försök. Ska köra igen i år och siktar givetvis på guld. Sitter även i KSSS klubbkommitté. Så jag har två jobb, kan man säga.

Älskar att sätta ihop middagar och sprida glädje.

Varför valde du Management inom hotell och besöksnäringen?

– Jag ville in i hotell och eventbranschen. Det var solklart, kände det tidigt även fast det tog lite tid att hamna här. Jag valde YH-programmet Management inom hotell och besöksnäringen hotellbranschen för att jag vill vara värdinna. Älskar att sätta ihop middagar och sprida glädje.

Varför valde du just TEC?

– Innan jag började på TEC tittade jag även på skolor i Schweiz. Kände dock att jag inte ville börja om från början, jag hade ju lite erfarenhet sen innan. En av fördelarna med TEC var att de bland annat fanns i Stockholm där jag bor, vilket var smidigt. Tyckte även att allt lät bra när jag pratade med utbildningsledarna innan jag började.

Vad lär man sig på utbildningen?

– Det är en övergripande och kort utbildning som lär ut de viktigaste bitarna. Sedan är det upp till var och en att hitta bra praktikplatser och suga i sig lärdom från de företagen. Praktikperioderna är oerhört viktiga, det är själva poängen med att gå en yrkeshögskole-utbildning. Ytterligare en fördel är att man får stort nätverk.

Om jag bara skulle få välja en kurs så blir det Ledarskap och projektledning, som var oerhört intressant och givande.

Vilken kurs har varit mest intressant?

– Kursen marknadsföring och digitala verktyg var riktigt bra. Vi fick bland annat göra en hemsida som jag faktiskt använder fortfarande. Sedan var kursen Revenue management roligt och intressant. Om jag bara skulle få välja en kurs så blir det Ledarskap och projektledning, som var oerhört intressant och givande. Idag sitter jag i en ledarroll så den kursen har jag verkligen haft nytta av.

Var gjorde du praktik någonstans?

– Första praktiken var på Radisson Blu Royal Viking. En sak jag lärde mig var att det är viktigt att våga ta för sig. Be att få jobba i konferens eller i köket, se alla delar. Då får du erfarenhet och en bild av hela branschen.

Andra praktiken var på Nobis Hotel Stockholm på Norrmalmstorg. Där hade jag egna projekt tillsammans med receptionschefen. Mellan praktikperioderna fick jag även sommarjobb på Strand Hotel i Stockholm. Det är oerhört givande att skapa sig en bild och rutiner från olika arbetsplatser.

 

Du har varit på många bra hotell

– Ja. Det är viktigt att komma ihåg att hotellen pratar med varandra, så man måste vara på topp. Visst kan man ha en dålig dag, men man har inte råd att göra bort sig ordentligt. Tänk på att visa engagemang och ha en bra attityd. Gör alltid ditt yttersta när du är på LIA. Jag arbetar bland annat med rekrytering nu och får ganska snabbt reda på om något hotell i Stockholm har fått en katastrof-praktikant.

– Alla lärarna var bra.

Hur var lärarna och föreläsarna?

– Alla lärarna var bra. Tyvärr gick jag utbildningen under covid och alla var inte så bekväma med tekniken i början. Så jag fick stödja både lärare och studeranden i hur allt fungerade. Men det var också lärorikt. Fördelen med att plugga under covid var att det fanns massor av jobb när jag var klar.

Hur var det att plugga på distans?

– Det är ganska svårt att plugga på distans när det till exempel är grupparbeten. Det är enklare i klassrum man ser och verkligen lär känna varandra. Distans kräver även ett större engagemang och fokus. Det är också enklare att bygga ett stort närverk när man ses i verkligheten och inte bara genom skärmen.

Var jobbar du idag?

– Jag är assisterande manager för Housekeeping på GRAND HÔTEL i Stockholm. Mina arbetsuppgifter är bland annat schemaläggning, rekrytering, upplärning och massor av annat. Jag började på GRAND HÔTEL direkt efter min examen från TEC. Det var ett år sedan men det känns som tio år, eftersom det händer saker hela tiden. Jag lever mitt liv till det fullaste. Det är extra kul att jobba här eftersom det kommer så många internationellt kända gäster. Mer säger jag inte om det, eftersom vi har tystnadsplikt som vi håller hårt på.

Att ha en examen från TEC i ditt CV hjälper dig att få jobbet du vill ha, snabbare.

Vilka yrkesroller leder utbildningen till?

 

– Att ha en examen från TEC i ditt CV hjälper dig att få jobbet du vill ha, snabbare. Det viktigaste är attityd och inställning. Exempelvis ledarskapskursen som TEC har är något som GRAND HÔTEL värdesätter högt. GRAND HÔTEL har även egna kurser i detta för att se till att alla har kunskapen som krävs för att vara en god ledare och kunna kliva upp i karriären. Det roliga är att jag ansökte inte ens till den här rollen. Jag sökte rakt in till infoadressen och de erbjöd mig den här ledarrollen. Så våga och kasta dig ut så kan det hända bra saker.

Var är du om tio år?

– Jag tar livet som det kommer. Kan inte tänka mig ett bättre hotell i Stockholm än det jag jobbar på. Är kär i min avdelning och kan absolut se mig själv som manager här. Annars skulle jag vilja jobba på ett litet boutiquehotell. Det skulle passa mig perfekt. Det skulle även vara kul med internationell erfarenhet.

Rekommenderar du skolan?

– Ja, det gör jag. Har faktiskt precis anställt en från TEC som börjar nästa vecka, och har intervjuat en till från TEC och det ser lovande ut.

Här kan du läsa mer om utbildningen Management inom hotell och besöksnäringen

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Stockholm /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Travel Education Centre, orgnr. 556549-8937 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata