Utbildningen för dig som vill bli auktoriserad turistguide i Stockholm
Turismnytt har fått en pratstund med Lotta Sand som är verksamhetschef på TEC som utbildar Stockholmsguider i samarbete med Visit Stockholm. I augusti är det dags för nästa kurs. Observera att detta inte är en kostnadsfri YH-kurs.
(Intervju med Lotta Sand i Turismnytt juli 2022)
Vilka riktar sig kursen till?
– Kriterierna för att vara behörig till utbildningen är att man har tidigare guideerfarenhet samt språkkunskap motsvarande C1 nivå i de språk man vill auktorisera sig i.
Vad får man lära sig?
-Faktakunskapen i utbildningen är Stockholm samt Drottningholm och Sigtuna. De studerande tränas även i guideteknik, storytelling och röstvård. HLR och säkerhet är en viktig del. Ekonomi/starta eget finns också med i innehållet. Stadshuskursen ingår också. För att guida på Stadshuset krävs ett särskilt tillstånd. I år har vi även lagt in en kurs i paketering av upplevelser då många besökare efterfrågar skräddarsydda arrangemang. När kursen är genomförd utifrån Visit Stockholms kriterier rapporterar vi till Visit Stockholm som ställer ut auktorisationen.
Vilka är kursledarna?
-Huvudlärare för utbildningen har en gedigen kunskap och erfarenhet inom området och är själv auktoriserad. Vi tar in specialister som föreläser inom olika områden som har med Stockholms historia att göra.
Kan utbildningen kombineras med jobb?
-Kursen är utformad på ett sådant sätt att du, som studerande, ska kunna arbeta heltid. Den består av totalt 120 lärarledda timmar som är fördelade på 6 månader. En kväll i veckan mellan 18.00-20.30 samt en helg per månad 09.00-15.00. Räkna med ca 10 timmar/vecka i självstudier
Kan man läsa kursen på distans?
Det krävs 85 % fysisk närvaro för att bli godkänd
Krävs det några speciella språkkunskaper för att gå kursen?
-Man kan auktorisera sig på max 3 språk. Ju fler dess bättre. Tyska är mycket efterfrågat. Kunskapen i språken ska vara på C1 nivå vilket motsvarar att du muntligt kan uttrycka dig flytande och spontant.
Vad säger de som har gått den och vad jobbar de med idag?
-De som gått utbildningen freelansar som guider, jobbar på museer och/eller driver egna DMC företag där de producerar, planerar och genomför olika typer av upplevelser.
Hur många har gått kursen?
-Vi har utbildat sedan 2013 med undantag för de sista 2 åren som följd av pandemin. Cirka 200 personer har examinerats och auktoriserats under åren.
Vad betyder i samarbete med Visit Stockholm?
-Visit Stockholm utbildade tidigare själva de auktoriserade guiderna och utformade då kursens innehåll. De beslutade att lägga ut kursen på privata anordnare och Plushögskolan hade kursen under flera år. Sedan 2013 har även Travel Education Centre möjlighet att utbilda. Idag är det bara vi som har kursen.
Varför ska man gå utbildningen?
-Om ditt hjärta slår ett extra slag för Stockholm och om du får en kick av att med inlevelse berätta om vår vackra stad då är detta något för dig. Travel Education Centre har en lång erfarenhet av utbildning inom besöksnäringen.
Här kan du läsa mer om utbildningen