Din biljett till ett stort nätverk och en fantastisk bransch

Sara Grün som är försäljnings- och marknadschef på REISEbazaar och ordförande i TRAC AB ger sin syn på resebranschen och när ketchupeffekten kommer. Möt en mästarinna på möten som tycker att du ska följa dina drömmar.

Hur började ditt reseintresse?

– Jag tog på mig ryggsäcken och backpackade runt jorden direkt efter gymnasiet 1989. När jag kom hem sökte jag jobb på en resebyrå i Stockholm. Sedan rullade karriären på som resesäljare, biljettör och sedan VD på en resebyråkedja i 17 år. Har aldrig ångrat mitt val.

Vad arbetar du idag?

– Jag är bland annat marknads- och försäljningschef i Sverige och Norge för REISEbazaar. Vi förser rese-och eventbyråer med över 4 000 kvalitetssäkrade upplevelseresor till 170 länder. Från att cykla i Vietnam till att vandra i vingårdar i Frankrike. Allt är möjligt.

Du är också ordförande för TRAC AB?

– Det stämmer bra. Vi på TRAC AB ser till att våra utbildningar verkligen ger kompetens för att arbeta hos en resebyrå eller researrangör. Vi kvalitetssäkrar och ser till att innehållet i utbildningarna stämmer med det som branschen efterfrågar. Varumärket TRAC får endast användas av de utbildningsanordnare/skolor som vi har kvalitetssäkrat och godkänt.

Är TEC kvalitetssäkrad?

– Travel Education Centre erbjuder kvalitetssäkrade TRAC-utbildningar. Dessutom ingår IATA-cerifieringen i Resekonsult-utbildningen. Vilket är en fördel om man ska hantera flygbokningssystem. Det är en certifiering på internationell nivå. Jag sitter även i ledningsgruppen för en resekonsultklass på TEC och vi ser till så att utbildningen är relevant och aktuell.

”Internationell turism- och resekonsult är ett brett yrke”

Vad får man lära sig?

– Utbildningarna blir mer och mer gränsöverskridande och till exempel försäljningsteknik, marknadsföring, paketreselagen och destinationskunskap behövs i alla yrkesroller. Inriktningen skiljer sig åt mellan utbildningarna men arbetsrollerna går in i varandra. Internationell turism- och resekonsult är ett brett yrke och du kan arbeta på en mängd olika företag som exempelvis resebyråer, flygbolag, hotell eller hyrbilsföretag i Sverige eller utomlands.

Vad gör en Internationell turism- och resekonsult?

– Du får arbeta med ditt största intresse och får hela världen som arbetsplats och att resa. Det är ett otroligt inspirerande yrke där du möter positiva människor. Man kan säga att du får ett yrke som blir din livsstil. Jag lever och arbetar med branschen. Yrket är en livsstil. Och det kommer på sikt behövas många fler kompetenta kollegor både på grund av neddragningar under Corona och eftersom det är ett generationsskifte är på gång

#Dream now travel later

Hur ser du på framtiden?

– Vi ser redan en ökad förfrågan på gruppresor och individuella resor. Det öser in offertförfrågningar. Det finns såklart ett uppdämt behov och alla vill resa. Vi har dessutom skapat massor av nya projekt som vi kommer lansera efter pandemin. För att vara redo och kanske kunna nyanställa när det vänder har vi när det vänder haft vi två LIA-praktikanter i år. Vi har faktiskt marknadsfört oss under hela pandemin under hashtagen:  Dream now travel later. Vi vet att det här går över och då är vi redo.

Är besöksnäringen stark?

– Besöks- och turismnäringen kommer aldrig försvinna. Vi har klarat av stora utmaningar tidigare som askmoln, fågelinfluensa, tsunami och 11 september-attacken. Vi kommer alltid tillbaka starkare eftersom vi människor gillar äventyr och att uppleva nya saker. Branschen är full av kreativa och drivna människor. Det är därför man älskar att den här branschen.

När kommer ketchupeffekten?

– Jag är med i olika branschnärverk och vi är eniga om att det kommer dra igång höst 2021, om än långsamt. Charterbolagen har lite bokningar redan nu i sommar, men vi tror att vi måste hålla ut lite till. Mina branschkollegor tror att de som blivit permitterade har fått nya jobb som de trivs med. Tveksamt att de återvänder till branschen och därför kommer det behövas anställa kompetent personal redan i höst.

”Karriären kommer automatiskt för dig som har passion”

Råd till dig som tvekar

– Satsa på ditt intresse. Vill du ha yrket som livsstil så är resekonsultutbildningen din biljett till ett stort nätverk och en fantastisk bransch. Karriären kommer automatiskt för dig som har passion för branschen. Få företag idag har råd med internutbildningar eftersom det tar resurser och tid. Det är ett krav att ha en utbildning för att komma in i branschen idag eftersom du ska kunna allt från bokningsprogram och marknadsföring till att hålla i presentationer.

Hur vet man om man passar för branschen?

– Du ska tycka om att möta andra människor och andra kulturer. För 15 år sedan sa man att man skulle vara utåtriktad och gilla att resa. Idag krävs det så mycket mer. Man måste gilla service, klara av tekniken och vara nyfiken och vara förändringsbenägen för att möta kundernas krav.

Vad kräver kunderna?

– Man måste kunna mer än det som går att googla fram. Det kan vara att sätta sig in i de olika kulturerna för att förstå deras förväntningar om man jobbar med inkommande. Kineserna vill ha det på sitt sätt, amerikanerna på sitt och vi svenskar har våra önskemål på resmål och upplevelser när vi reser utomlands. Vi på REISEbazaar är ständigt på resande fot för att kunna mer än kunden. Världen är vår skola och det är det som är så fantastiskt med vårt yrke. Välkommen du också!

Här kan du läsa mer om utbildningarna inom resebranschen

TRAC Internationell turism- och resekonsult med IATA

Destination Management

Management inom hotell och besöksnäringen

 

Vi samarbetar med bland andra
Apollo / Easyfairs / Egencia / Ekman Resor / Elite / ESS group / First Camp / Gothia Towers / Haman group / Herr Omar / Liseberg / MeetAgain / MeetAgain / MSC Cruiseline / Naturturismföretagen / Nazar / PS Ocassion / Quality Friends Hotell / ReiseBazaar / Resia / Scandic / Stockholm Live / Stockholm Live / Strawberry / Strömma / Ticket / TRAC – Travel Academy / Travel Experience / Visit Stockholm /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Travel Education Centre, orgnr. 556549-8937 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata