… och antal sysselsatta i turistbranschen ökar konstant

Tillväxttakten för den svenska turistnäringen har vuxit stadigt under hela 2000-talet. Det har gått så fort att det kan vara svårt för branschen att hitta kompetent arbetskraft. 

Under hela 2000-talet har den svenska turistnäringen haft en stabil uppgång, och samtidigt sysselsatt alltfler personer. Förra året omsatte Sveriges turistindustri häpnadsväckande 317 miljarder kronor, visar nya siffror från Tillväxtverket. Att välja en utbildning inom turism och besöksnäringen ligger alltså rätt i tiden.

Att antalet personer som jobbar inom turismsektorn ökar kan tyckas självklart ju fler turister som hittar till Sverige. Faktum är att sysselsättningen sedan år 2000 har ökat med 34 procent inom turismen och bara under förra året tillkom 10 600 nya jobb. Däremot finns vissa problem med att hitta kompetent arbetskraft. I en artikel i SvD Näringsliv säger Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) :

– Nästa steg handlar om kompetensförsörjning, många har svårt att hitta arbetskraft. Olika specialutbildningar kommer avgöra om den här branschen ska kunna fortsätta utvecklas, säger Damberg.

Vi på Travel Education Centre har så klart vetat om det här länge. Det är också därför vi väljer att expandera och erbjuda fler utbildningar i Göteborg och Malmö (utöver de vi redan har i Stockholm). Det kostar inget att plugga hos oss och närheten till branschen gör att de flesta har jobb strax efter examen. På vår sajt kan du läsa mer om vilka utbildningar vi har.