Hej Dennis Björnberg, lärare och utbildningsledare

på utbildningen Internationell Resekonsult på Travel Education Centre.

Du arbetar numera på TEC men har själv gått utbildningen för cirka fem år sedan. Vad var det som gjorde att du sökte dig hit?

— Jag valde att plugga till internationell resekonsult för jag hade rest mycket och ville ha möjligheten att kunna arbeta utomlands inom just resebranschen. Det är jättesvårt att få jobb i branschen utan att ha en relevant utbildning med sig. Att välja TEC var ett självklart val då det är den skola i Sverige som har de mest heltäckande utbildningarna inom turism. Dessutom är det ett känt varumärke vilket är viktigt, inte minst när man söker praktik.

Dennis gjorde sin praktik på Resecity i Huddinge och sedan på Travellink där han också fick jobb efter examen. Men nu arbetar han alltså själv som lärare och framför allt som huvudlärare i IATA som är flygbranschens huvudorganisation.  

Jag ser att ni trycker mycket på detta med IATA när man läser om utbildningen. Vad är det för något och varför är det så viktigt?

— Man kan säga att det är som ett körkort in i branschen och ett bevis på att du har kompetens. Utan körkort får du inte köra bil och det är nästan samma sak i resebranschen. Utan ett IATA-diplom är det väldigt svårt att skaffa jobb som resekonsult. Många resebyråer och flygplatser världen över kräver dessutom det för att man ska få jobba hos dem. Utbildningen hos oss avslutas därför alltid med ett IATA-prov som skickas från Kanada. Våra studenter gör oftast väldigt bra ifrån sig på proven och får därmed sitt efterlängtade diplom.  

— Jag tycker att IATA är ett så intressant koncept bland annat för att det ger färdigheter inom många olika områden. Det visar till exempel att man har internationell resekunskap såsom bokning av flygbiljetter, hotell och hyrbilar.  

Var jobbar då studenterna efter examen?

— Oavsett om man väljer att jobba i Sverige eller utomlands så innebär jobbet som internationell resekonsult att man hjälper folk att köpa resor. Tidigare satt man ofta på resebyråer och arbetade men precis som mycket annat idag så sker mycket av köpen online. Detta innebär dock inte att yrket börjar försvinna, utan tvärtom ser vi ett ökat behov av resekonsulter.  

Vi köper alltså allt fler resor online via online travel agencies och ändå ökar behovet av resekonsulter, hur kommer det sig?

— Det blir allt vanligare att man som turist vill ha ett mervärde när man reser och samtidigt har man kanske inte tiden att själv utforma sin resa. Komplexiteten i folks resvanor bara ökar. I och med detta ser vi också hur de nischade resebyråerna blir allt fler. Resekonsulternas roll tar därför alltmer formen av en experts och det är ju jätteroligt.

Om jag vill plugga hos er, vad bör jag då tänka på?

— Generellt kan man säga att de som söker till utbildningen är väldigt beresta och har ett stort intresse av just resebranschen. Det skulle jag säga är ett måste, säger Dennis.

— Man behöver däremot inte tänka på att hitta någonstans att bo under studierna då vi garanterar alla studenter en studentbostad i närheten av skolan (campus ligger i Norrtälje). Tack vare vår bostadsgaranti och vårt goda rykte har vi studerande från hela Sverige.

Okej, ponera nu att jag kommer in på utbildningen och vill göra min praktik utomlands. Kan jag göra det?

— Ja! Faktum är att trenden för att göra sin praktik (eller LIA som det heter inom YH) utomlands bara ökar. Och eftersom TEC har ett stort kontaktnät hjälper vi gärna till att hitta LIA, avslutar Dennis Björnberg.

———————————————————————-

Nästa utbildningsomgång börjar nästa höst och vi öppnar ansökan i slutet av januari. Håll utkik här eller på vår sida på Facebook för exakta datum som kommer att publiceras senare i höst.