Auktoriserad Stockholmsguide, 6 mån deltid

Utbildningen för dig som vill bli auktoriserad Stockholmsguide

Vi har sedan 2013 utbildat mer än 100 auktoriserade Stockholmsguider i samarbete med Visit Stockholm. Nu planerar vi att starta ytterligare en utbildning med start augusti, 2017. Antagningen öppnar i februari.

Som auktoriserad Stockholmsguide kan man ta både längre och kortare uppdrag. Utbildningen är 6 månader lång och fokus ligger på guidning i Stockholm med närområden. Att vara auktoriserad guide är sig inget heltidsjobb, men det skapar en rad möjligheter och är en kvalitetssäkring av dina kunskaper.

Utbildningen är godkänd av Visit Stockholm

Under utbildningen kommer du att arbeta enskilt fördjupningsarbete. Du kommer sedan examineras utifrån faktakunskaper och guidetekniker samt språk.

Kursplanen är godkänd av Visit Stockholm (VS) och är i enlighet med VSs kriterier för auktoriserad Stockholmsguide. Dessutom ingår en specialutbildning på Stadshuset. Efter avslutad delkurs får du ett särskilt tillstånd att guida där. Du kommer också att erbjudas möjlighet att valideras i enlighet med Sweguide och Visitas kriterier för Sverigeguide.

En auktoriserad Stockholmsguide har bred och djup kunskap om staden och kan genomföra nischade och skräddarsydda uppdrag utifrån kundens behov. Guiden är:

 • En marknadsförare av staden
 • Professionell och inspirerande i sitt sätt att bemöta kunden
 • Väl insatt i profileringen av Stockholm bland annat hållbarhet
 • Förmedlar stadens värden såsom innovativ, säker, öppen och välkomnande
 • Flexibel

Studietakt och kurstillfällen

Studietakt:
Studierna bedrivs på deltid kvällar och vissa helger, totalt 120 timmar. Räkna med ca 10 timmars självstudier/vecka. Dina kunskaper kontrolleras på varje kurs/delmoment såväl skriftligt som muntligt.

Kurstillfällen:

 • Onsdagar och vissa torsdagskvällar mellan 18.00 och 20.30
 • En lördag + söndag per månad
 • Första och inledande kurstillfället, 21 juni mellan kl.18.00-20.00 erhåller du litteraturlista, förberedande uppgifter, visst kursmaterial samt en ”Stockholmsnyckel” från Visit Stockholm. Nyckeln ger dig fri entré till muséer.
 • Examination i slutet av mars, 2018
 • Utbildningen genomförs i våra lokaler på Tegeluddsvägen 31 i Stockholm

Huvudlärare är Åsa Övrelid som bland annat är auktoriserad Stockholmsguide och certifierad Tour Manager i enlighet med IATM´s kriterier. Åsa har en gedigen erfarenhet av guidning i olika sammanhang och har varit verksam som lärare hos TEC i många år.

Detta krävs för att bli godkänd på utbildningen:
För att erhålla auktorisationen så skall du ha varit närvarande minst 85% av schemalagd tid samt fått minst G på alla kunskapskontroller. Vidare skriva och muntligen redovisa ett fördjupningsarbete utifrån ett tema samt göra en muntlig uppguidning i buss på det språk du vill auktoriseras på.

Vad krävs för att söka till utbildningen?

För att söka till kursen skall du:

 • Ha gymnasiekompetens eller motsvarande
 • Ha tidigare yrkeserfarenhet av guideyrke eller liknade
 • Kunna svenska flytande i tal och skrift samt övriga språk motsvarande nivå C1 på Europarådets referensram för språk.

Det är även en fördel om du har scen- och mikrofonvana. Vidare är den egna personligheten viktig då den är en guides främsta arbetsredskap. Egenskaper som positiv, flexibel, självständig och organiserad är meriterande.

Det råder just nu ett extra stort behov av guider som kan tala engelska i kombination med tyska, litauiska, turkiska, norska, arabiska samt även ryska, kinesiska och tjeckiska.

Hur ansöker jag?

Mejla eller skicka ditt CV samt ett personligt brev till oss. Bifoga relevanta betyg och intyg. Du kommer att bli kallad till intervju under april-juni.

Pris: 30.995kr (inkl. moms) inklusive viss litteratur