Auktoriserad Turistguide i Stockholm, 6 mån deltid

Utbildningen för dig som vill bli auktoriserad turistguide i Stockholm


Vi har sedan 2013 utbildat mer än 150 auktoriserade Stockholmsguider i samarbete med Visit Stockholm. Nu planerar vi att starta ytterligare en utbildning med start augusti, 2019 med en introduktion i juni. Antagningen öppnar den 1 februari.

Som auktoriserad turistguide i Stockholm kan du ta både längre och kortare uppdrag. Utbildningen är 6 månader lång och fokus ligger på guidning i Stockholm med närområden. Att vara auktoriserad guide är i sig inget heltidsjobb men det skapar en rad möjligheter och är en kvalitetssäkring av dina kunskaper. Vi ser för varje år en ökad efterfrågan på auktoriserade guider.

Utbildningen är godkänd av Visit Stockholm

Under utbildning kommer vi att göra studiebesök, ha seminarier i skolan samt övningsguidningar. Du kommer även att göra ett enskilt fördjupningsarbete i syfte att träna inför specialguidningar. Du kommer löpande att kunskapskontrolleras utifrån faktakunskaper och guidetekniker samt språk. Auktorisationen sker i samband med avslutande uppguidning.

Kursplanen är godkänd av Visit Stockholm (VS) och är i enlighet med VSs kriterier för auktoriserad Stockholmsguide. En specialutbildning på Stadshuset ingår som en delkurs. Du får ett särskilt tillstånd att guida där. Du kommer också att erbjudas möjlighet att frivilligt valideras, och till en extra kostnad,  i enlighet med Sweguides kriterier för Sverigeguide

Som auktoriserad turistguide i Stockholm har du bred och djup kunskap om staden och kan genomföra nischade och skräddarsydda uppdrag utifrån kundens behov. Guiden är:

 • En marknadsförare av staden
 • Professionell och inspirerande i sitt sätt att bemöta kunden
 • Väl insatt i profileringen av Stockholm bland annat hållbarhet
 • Förmedlar stadens värden såsom innovativ, säker, öppen och välkomnande
 • Flexibel

Studietakt och kurstillfällen

Studietakt:
Studierna bedrivs på deltid kvällar och vissa helger, totalt 120 timmar. Räkna med ca 10-15 timmars självstudier/vecka. Dina kunskaper kontrolleras på varje kurs/delmoment såväl skriftligt som muntligt.

Kurstillfällen:

 • Onsdagar och vissa torsdagskvällar mellan 18.00 och 21.00
 • En lördag/söndag per månad
 • Första och inledande kurstillfället är den 13 juni mellan kl.18.00-20.00. Då får du litteraturlistan, förberedande uppgifter, visst kursmaterial samt en ”Stockholmsnyckel” från Visit Stockholm. Nyckeln ger dig fri entré till Stockholms muséer och till sightseeingturer..
 • Examination i slutet av mars 2020
 • Utbildningen genomförs i våra lokaler på Tegeluddsvägen 31 i Stockholm samt olika studiebesök enligt anvisning.

Huvudlärare är Åsa Övrelid som bland annat är auktoriserad Stockholmsguide och certifierad Tour Manager i enlighet med IATM´s kriterier. Åsa har en gedigen erfarenhet av guidning i olika sammanhang och har varit verksam som lärare hos TEC i många år.

Detta krävs för att bli godkänd på utbildningen:
För att erhålla auktorisationen så skall du ha varit närvarande minst 85% av schemalagd tid samt fått minst G på alla kunskapskontroller. Vidare skriva, och muntligen redovisa ett, fördjupningsarbete utifrån ett tema samt göra en muntlig uppguidning i buss på det språk du vill auktoriseras på.

Vad krävs för att söka till utbildningen?

För att söka till kursen skall du:

 • Ha gymnasiekompetens eller motsvarande
 • Ha tidigare yrkeserfarenhet av guideyrke eller liknade
 • Kunna svenska flytande i tal och skrift samt övriga språk motsvarande nivå C1 på Europarådets referensram för språk.

Det är även en fördel om du har scen- och mikrofonvana. Vidare är den egna personligheten viktig då den är en guides främsta arbetsredskap. Egenskaper som positiv, flexibel, självständig och organiserad är meriterande.

Det råder just nu ett extra stort behov av guider som kan tala engelska i kombination med tyska, litauiska, turkiska, norska, ryska, indonesiska, kinesiska (mandarin och kantonesiska), serbiska, kroatiska och hindi.

Hur ansöker jag?

Mejla eller skicka ditt CV samt ett personligt brev till oss (info@tec.se) med rubriken ”Ansökan auktoriserad turistguide i Stockholm ” snarast möjligt då det finns ett begränsat antal platser. Bifoga relevanta betyg och intyg. Du kommer att bli kallad till intervju under april-juni. I samband med intervjun kommer du att få göra ett kort engelskatest.

Pris: 30.995kr (inkl. moms) inklusive viss litteratur